Elevportræt - 23 februar 2022

”Det er noget andet end at sidde i en klasse og læse i en bog”

17-årige Jeppe har dårlige oplevelser med at gå i skole. Han vil hellere bruge sine hænder og sin kreativitet end at læse i en bog – og det kan han på FGU. Her tilbringer han størstedelen af tiden i praktik i køkkenet hos Kursuscenter Brogaarden i Strib, hvor han gør sig klar til at søge ind på uddannelsen som gastronom.

”Det er noget andet end at sidde i en klasse og læse i en bog”

På FGU lærer Jeppe gennem joberfaring. Han er nemlig elev på erhvervsgrunduddannelsen (EGU), hvor han tilbringer størstedelen af tiden i praktik i køkkenet hos Kursuscenter Brogaarden.

”Det er fedt, at jeg kan arbejde med noget, jeg rigtig godt kan lide. Jeg er ikke så vild med at sidde ned og lave lektier. Jeg vil gerne ud og opleve det i virkeligheden,” fortæller han.

I køkkenet hos Brogaarden arbejder Jeppe i et stort køkken, hvor han får erfaring med at lave mad til mange mennesker. Men det er ikke det eneste, han får ud af sin praktik.

Jeg lærer også, at der er forventninger til mig, og jeg lærer, hvordan man er på en arbejdsplads og sammen med kollegaer. Det er noget andet end at sidde i en klasse og læse i en bog, siger han.
Bestod ikke alle fag

Jeppe er ordblind, og i folkeskolen havde han svært ved at koncentrere sig. Det faglige var udfordrende, og han bestod ikke alle fag. Efter 9. klasse startede han på FGU i Middelfart for at få styrket sine kompetencer i dansk og for at blive klogere på fremtiden.

”Jeg var ikke helt sikker på, hvad jeg skulle endnu. Og jeg var ikke helt tilfreds med min læsning, så jeg tænkte, at jeg kunne få skudt det lidt op. I folkeskolen var jeg ikke så tilstedeværende, for jeg syntes, at det var svært, og jeg tog det ikke så seriøst,” fortæller han.

”Hvorfor ikke blive kok?”

Efter godt et halvt år på FGU er Jeppe ikke længere i tvivl om, hvad han vil i fremtiden. Han kan nemlig ikke slippe kokkekniven og kreativiteten i køkkenet. Derfor går han efter at blive optaget på uddannelsen som gastronom.

 ”Jeg har altid kunne lide at lave mad og spise mad, så når det er noget, jeg kan lide, så tænkte jeg, hvorfor ikke blive kok?”

Jeppe ved præcis, hvad det kræver at komme ind på uddannelsen, og han arbejder målrettet for, at det skal kunne lade sig gøre. På skolen deltager han i undervisning i dansk og matematik, som han skal bestå for at komme ind, og i sin praktik træner han sine færdigheder i køkkenet.

 

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.