Elevportræt - 17 juni 2022

Udvekslingsstuderende forener spansk og dansk kultur

FGU Trekanten samarbejder med en uddannelsesinstitution i Spanien, og denne artikel er derfor skrevet af Sandra, der er udvekslingsstuderende fra EASD - School of Art and Design i Alcoy. Hun er i øjeblikket i praktik ved vores samarbejdspartner reklamebureauet CrossMind. I denne artikel gør hun og hendes medstuderende Juan os klogere på livet som udvekslingsstuderende i Vejle.

Udvekslingsstuderende forener spansk og dansk kultur

Juan og Sandra er to spanske studerende fra Valencia, der via Erasmus-programmet har fået mulighed for at være i praktik i Vejle. Erasmus-programmet er kendt for at give internationale studerende mulighed for at tage på udveksling i et andet europæisk land og opleve en anderledes kultur.

Juans gode karakterer i administration og økonomi har givet ham mulighed for at tage praktikopholdet i Danmark. Han er praktikant ved FGU Trekanten, hvor han bidrager til administration og økonomi i sekretariatet. I sin praktik er han særligt glad for at være i kontakt med mennesker og lære nyt om et fremmed land.

Sandra afslutter snart sine studier i kommunikation og grafisk design. Hun er praktikant ved reklamebureauet CrossMind, hvor hun især sætter pris på sine kollegaer, den positive og åbne kommunikation og den gensidige hjælp, der gives på kontoret.

En ny rutine i et nyt land

Begge studerende har boet i Brande, siden de forlod Spanien for halvanden måned siden. De har cirka en måned tilbage i Danmark.

De valgte begge Danmark som destination på grund af det høje uddannelsesniveau, og fordi de gerne vil lære om danske værdier.

”Jeg synes, det er vigtigt at få oplevelser som denne, fordi det giver et andet syn på ens egen virkelighed. Du lærer at håndtere nye udfordringer, og du bliver klogere på dig selv og dine relationer til andre,” fortæller Sandra.

De to udvekslingsstuderende aftalte fra start, at de ikke ville have nogle forventninger til oplevelsen. Alligevel er de blevet positivt overraskede. Særligt over den venlige og varme velkomst på arbejdspladserne, de begge er blevet mødt med.

”Det er en uventet oplevelse, hvor man må tilpasse sig noget nyt. Den oplevelse er jeg taknemmelig for,” siger Juan.

Juan+Sandra Working
Forskellene på Spanien og Danmark

De studerende fortæller, at en af de største overraskelser ved dansk kultur, er den værdi, danskere tillægger deres hjem. Det betyder meget, at der er en hyggelig atmosfære.

”I Spanien er det anderledes. Vi bor mere ’på gaden’ og mere sammen. Vi er tættere på hinanden, og vi bruger meget tid sammen med vores venner og familie,” siger Juan.

Sandra oplever, at Danmark tager sig godt af de studerende og hjælper dem med at blive den bedste udgave af sig selv.

”I Spanien er der gode uddannelsesmuligheder, men når vi er færdiguddannede, er det meget svært at finde relevant arbejde. Mange må forlade landet for bedre jobmuligheder. En anden forskel, som jeg misunder, er at mange i Danmark taler godt engelsk. I Spanien burde der blive lagt flere kræfter i at uddanne unge til en global verden for at forberede dem på arbejdslivet,” mener Sandra.

Juan fortæller, at Spanien også kunne lære noget om effektivitet og produktivitet af Danmark.

”I Spanien er arbejdsdagen meget lang, og der er ikke meget fritid. Det er derfor, vi spiser senere og går senere i seng,” siger han.

Begge studerende er enige om, at danskere kunne lære noget fra spaniere om at nyde livet.

”Den sparsomme fritid i Spanien bliver til gengæld udnyttet fuldt ud, uden at nogen har dårlig samvittighed over det,” forklarer de begge.

Begge ønsker de at tage nogle af værdierne og mentaliteten med hjem til Spanien, så opholdet bliver mere end gode minder.

Read the full English version of the article here.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk