Elevportræt - 28 juni 2023

Fatemehs rejse: "Det skal nok gå. Du kan godt klare det, sagde jeg"

19-årige Fatemeh er opvokset i en lille by i det nordlige Iran. I 2019 kom hun til Fredericia for at blive genforenet med sin mor efter otte års adskillelse. Her startede hun i 10. klasse og senere på FGU Trekanten, hvor hun nu afslutter med topkarakterer.

Fatemehs rejse: "Det skal nok gå. Du kan godt klare det, sagde jeg"

”Alt er anderledes. Det sværeste er sproget, for du kan ikke bruge dit eget sprog.”

Det var en stor omvæltning for Fatemeh, da hun for tre og et halvt år siden kom til Danmark fra Iran. Hun skulle lære et helt nyt sprog og en helt ny kultur at kende. Det gjorde også, at hun var genert og usikker, da hun startede på FGU.

”Jeg var meget genert, og jeg kunne ikke være social, for jeg havde ikke et sprog. Men menneskerne her laver ikke sjov med mit sprog. Her vil folk gerne hjælpe. Det er virkelig en stor ting,” fortæller Fatima.

12-taller og fremtidige drømme

Fatemeh går på den almene grunduddannelse (AGU) på vores skole i Fredericia. Her bliver hun undervist i fag som dansk som andetsprog og matematik. Derudover får hun hjælp til at forstå det danske uddannelsessystem og de fremtidige uddannelsesmuligheder, hun har.

Og netop fremtiden betyder meget for Fatemeh. Siden hun var barn, har hun drømt om at kunne arbejde med at hjælpe andre – og allerhelst som tandlæge. Derfor var hun glad, da hun denne sommer afsluttede sine prøver i dansk som andetsprog og matematik med 12-taller. Det er nemlig hendes adgangsbillet til HF og et skridt nærmere drømmen.

”Jeg føler, jeg har gjort noget stort i mit liv. Jeg var meget stresset over prøverne, og mit hjerte bankede meget, men jeg blev ved og gjorde, hvad jeg kunne. Det skal nok gå. Du kan godt klare det, sagde jeg. Da jeg var færdig, fik jeg helt ro, og jeg var så glad, fordi jeg kunne se, at jeg kunne starte på HF,” siger Fatemeh.

Ikke bare undervisning

På skolen har Fatemeh fået meget mere end undervisning. Hun har fået et netværk og gode venner, som hun også ses med i fritiden.

"Jeg er blevet en mere social person. Jeg har fået gode venner her, som jeg også mødes med efter skole," siger hun.

For Fatemeh er det vigtigt med gode venner, og hun håber, hun får flere på HF.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.