Nyhed - 30 januar 2024

Fra uvished til uddannelse: Lucas' vej til smedeuddannelsen

Det har aldrig ligget i kortene, at 19-årige Lucas fra Grindsted skulle tage en uddannelse. Men efter et forløb på FGU ændrede han kurs og er netop startet på uddannelsen som smed på Syddansk Erhvervsskole. I denne artikel får du indblik i, hvilken betydning FGUs samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner og virksomheder har for unges vej mod uddannelse og beskæftigelse.

Fra uvished til uddannelse: Lucas' vej til smedeuddannelsen

”Jeg kan mere, end jeg tror.”

Sådan siger 19-årige Lucas, der netop er startet på uddannelsen til smed på Syddansk Erhvervsskole. Men vejen dertil har ikke været snorlige.

”Hvis du havde spurgt mig om min fremtid for et par år siden, så havde jeg sagt, at jeg skulle på kontanthjælp og gå derhjemme og lave ingenting. Jeg tænkte, at der ikke var nogen, der ville have mig til at lave deres arbejde,” fortæller han.

Lucas har aldrig været en, der trivedes bag skolebøger, og han har aldrig tænkt, at han en dag skulle have en uddannelse. Det ændrede sig dog, da han startede på FGU. Her begyndte han at tænke anderledes om sin fremtid.

Mange muligheder for afprøvning

På FGU gik Lucas på produktionsgrunduddannelsen (PGU), og den praktiske tilgang til undervisning åbnede hans øjne for, at uddannelse ikke kun handler om bøger og traditionelle klasselokaler.

Som en del af sit forløb har han blandt andet været på kombinationsforløb hos Syddansk Erhvervsskole for at få en smagsprøve på det praktiske arbejde som smed. Hver onsdag i flere måneder besøgte han erhvervsskolen med sine holdkammerater, og her blev det tydeligt for ham, at det var den rette vej.

”Jeg har jo aldrig rigtig haft intentioner om at starte på en uddannelse, men jeg følte bare, at det her var noget, JEG ville. Sådan har jeg ikke haft det før, så jeg tænkte, at nu er det nu,” fortæller Lucas.

I løbet af sin tid på FGU har Lucas stiftet bekendtskab med forskellige fagområder og fået indblik i, hvilke muligheder han har, og hvad de kræver. Han har blandt andet været i praktik hos et lokalt VVS-firma, en tech-virksomhed og hos en automekaniker.

Et altafgørende samarbejde

Samarbejdet mellem FGU og Syddansk Erhvervsskole har haft stor betydning for Lucas’ vej mod smedeuddannelsen. Ved at bringe Lucas direkte ind i uddannelsesmiljøet sammen med sine holdkammerater har han haft mulighed for at opleve fagområdet og skolen på en håndgribelig og tryg måde.

Charlotte Berthold er uddannelseschef på vores skole i Grindsted. Hun understreger vigtigheden af at samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

”Vores samarbejder med lokale uddannelser og virksomheder er helt afgørende for vores unges afklaring og vej videre i job og uddannelse. Når de bliver præsenteret for virkeligheden, har de de bedste forudsætninger for at udforske og opdage deres potentialer. Lucas’ historie er ikke et enestående tilfælde, men et vidnesbyrd om vigtigheden af disse samarbejder,” siger hun.

FGU Trekanten i Grindsted har altid stræbt efter at integrere sig i lokalsamfundet, og det er noget, de vil have et endnu større fokus på fremadrettet.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.