Elevportræt - 23 juni 2022

På FGU fik Inca skoleliv og socialt liv

19-årige Inca Hansen var så angst for offentlig transport, at hun ikke kom afsted på sin uddannelse. Med støtte blev hun klar til et almindeligt skoleliv, og nu afslutter hun FGU for at studere til logistikassistent.

På FGU fik Inca skoleliv og socialt liv

Er jeg på den rigtige bus? Hvad hvis den bliver forsinket? Hvornår skal jeg stå af? Det var bare nogle få af de mange bekymringstanker, Inca Hansen blev ramt af, når hun skulle med offentlig transport. Hun startede på en ungdomsuddannelse efter folkeskolen, men så blev hun ramt af en angst, der gjorde det umuligt at fortsætte.

”Jeg døjede især med angst for offentlig transport. Inden jeg skulle ud ad døren, kunne jeg sætte mig ned og græde. Jeg kunne ikke magte at komme afsted,” fortæller Inca.

Det betød, at hun droppede ud og brugte de næste 10 måneder derhjemme. I samarbejde med kommunen fandt hun ud af, at FGU kunne være vejen frem. Hun startede på FGU Trekanten – Boulevarden på nedsat tid og fik tildelt en særlig ledsagerordning.

”Jeg mødtes med min ledsager på stationen, og så fulgte hun mig til og fra skole. Med små skridt øvede vi, så vi for eksempel sad hver for sig,” forklarer Inca.

Socialt liv på pause siden 6. klasse

Udover støtten fra sin ledsager, har lærerne på FGU også gjort en forskel for Incas forløb.

”Jeg har fra start af været meget ærlig overfor lærerne, og de har været meget forstående. Hvis jeg havde en dårlig dag, hvor jeg havde brug for en pause, så har de hjulpet mig,” siger hun.

Det har betydet, at Inca igen har fået overskud til at være social med de veninder, hun har fået i sin klasse.

”Jeg havde faktisk ikke noget socialt liv fra sjette klasse og indtil FGU, fordi jeg ikke kunne overskue at have veninder. Men nu har jeg energi til at være sammen med folk uden for skolen og gøre noget spontant,” forklarer Inca.
Klar til ny uddannelse

Siden februar har Inca været fuldtid i skole, og hun har netop bestået sine prøver i dansk, samfundsfag og matematik.

”Det er rart at vide, at jeg godt kan, når jeg skal starte på noget nyt,” siger hun.

Efter sommerferien skal hun nemlig starte på Grundforløb 2 på EUD Business. Her håber hun at blive logistikassistent. Selvom det er angstprovokerende at starte et nyt sted med nye mennesker, føler hun sig klar.

”Jeg føler mig lidt som et nyt menneske. Hvis dem fra folkeskolen mødte mig i dag, er jeg ikke sikker på, at de ville kunne genkende mig. Jeg ville rent faktisk kunne være sammen med dem nu,” slutter Inca.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.